Οι γιορτές ήταν και είναι μια περίοδος χαράς, συγκεντρώσεων και αν μη τι άλλο… λιχουδιών.
Από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, μέχρι πλούσια εορταστικά τραπέζια, οι προσκλήσεις που περιλαμβάνουν κάθε είδους φαγητού, γλυκού και ποτού είναι παντού.
Όμως, δεν είναι απαραίτητο να δοκιμάσεις τα πάντα που σου προσφέρονται!
Η ισορροπία και η συνειδητή κατανάλωση είναι το κλειδί για να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς τύψεις ή υπερβολές.
1. Να θυμάσαι πως το “όχι” είναι αποδεκτό
Το να αρνηθείς κάτι που σου προσφέρουν δεν σημαίνει ότι είσαι αγενής. Αν δεν θέλεις ή δεν νιώθεις άνετα να το έχεις, μπορείς απλά να ευχαριστήσεις ευγενικά και να πεις ότι θα δοκιμάσεις αργότερα. Αν πάλι θέλεις να έχεις λίγο από όλα, είναι φυσικά και αυτό εντάξει.
Οι περισσότεροι, άλλωστε, που θα σου προσφέρουν κάτι, κατανοούν ότι δεν είναι ανάγκη να φας από όλα όσα υπάρχουν στο τραπέζι.
Μια φράση to go για να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση είναι η: “Ευχαριστώ πολύ, φαίνεται υπέροχο, αλλά νιώθω πλήρης αυτή τη στιγμή.”
2. Θέσε προτεραιότητες στις γεύσεις που προτιμάς
Σκέψου ποιες λιχουδιές πραγματικά σου αρέσουν και αξίζουν την προσοχή σου. Αν, για παράδειγμα, λατρεύεις τα μελομακάρονα αλλά τα γλυκά με σοκολάτα δεν είναι η αδυναμία σου, επίλεξε το πρώτο και αγνόησε το δεύτερο. Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις κάτι απλώς επειδή υπάρχει μπροστά σου.
3. Απόλαυσε συνειδητά και όχι αυτοματοποιημένα
Πολλές φορές, σε περιστάσεις που περιλαμβάνουν τραπέζια με φίλους και οικογένεια, τρώμε περισσότερο μηχανικά, ενώ μιλάμε ή είμαστε απορροφημένοι σε συζητήσεις. Προσπάθησε να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά, δίνοντας προσοχή στη γεύση και στην υφή του φαγητού. Είναι μια τακτική που θα σε βοηθήσει να νιώσεις τον κορεσμό και την ικανοποίηση που χρειάζεσαι χωρίς υπερβολές.
Extra tip: Κάνε παύση πριν πάρεις δεύτερη μερίδα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να καταλάβει αν πραγματικά πεινάει ακόμα.
4. Κατάλαβε ότι η "ευγνωμοσύνη" σου δεν φαίνεται μόνο μέσω του φαγητού
Είναι συνηθισμένο οι οικοδεσπότες να πιέζουν ευγενικά τους καλεσμένους να φάνε. Θυμήσου, όμως, ότι δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις κάθε πιάτο για να δείξεις την εκτίμησή σου. Μπορείς να σχολιάσεις πόσο ωραία δείχνει το φαγητό ή να εκφράσεις τη χαρά σου που είσαι καλεσμένος και να είσαι σίγουρος/η ότι ο οικοδεσπότης σου θα το εκτιμήσει εξίσου.
5. Εξισορρόπησε τη μέρα σου
Αν ξέρεις ότι το βράδυ είσαι καλεσμένος σε κάποιο εορταστικό τραπέζι, επίλεξε πιο ελαφριά γεύματα νωρίτερα μέσα στη μέρα, χωρίς να παραμείνεις νηστικός/ή. Έτσι, θα μπορείς να απολαύσεις το γεύμα του τραπεζιού σαν κυρίως γεύμα, χωρίς να νιώθεις φουσκωμένος και ταυτόχρονα διατηρώντας ένα μόνο κυρίως γεύμα μέσα στη μέρα.
6. Εστίασε στην παρέα και όχι στο φαγητό
Οι γιορτές είναι περισσότερο για τις στιγμές με τους αγαπημένους σου παρά για το φαγητό. Εστίασε στις συζητήσεις, τα παιχνίδια και τις αναμνήσεις που δημιουργούνται γύρω από το τραπέζι κάθε χρόνο, αντί να επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στις λιχουδιές και τα φαγητά που έχουν φτιαχτεί γι' αυτό.
7. Φρόντισε για την ευεξία σου
Μετά από ένα βαρύ γεύμα ή μια μεγάλη βραδιά, μια βόλτα μπορεί να σε βοηθήσει να χωνέψεις, να νιώσεις καλύτερα και να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο ύπνο. Μην ξεχάσεις, επίσης, να πίνεις αρκετό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, που βοηθάει στην πέψη και στη διατήρηση της ενέργειάς σου.
Η περίοδος των γιορτών έρχεται για να γεμίζουμε την ψυχή μας και το μυαλό μας με όμορφες αναμνήσεις, χωρίς απαραίτητα να γεμίζουμε και το πιάτο μας αν δεν το επιθυμούμε πραγματικά.
Επίλεξε συνειδητά τι πραγματικά θέλεις να δοκιμάσεις και άσε στην άκρη την πίεση να καταναλώσεις τα πάντα.
Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσεις μεγαλύτερη χαρά για τον έλεγχό σου και ένα αίσθημα ευεξίας που θα διαρκέσει για όλες τις γιορτές!
Η ομάδα μας,
Comments