top of page
Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Ο φαύλος κύκλος της υπερφαγίας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων


Νιώθεις συχνά να χάνεις τον έλεγχο στη σχέση σου με το φαγητό;

Πιάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής χωρίς να το χρειάζεσαι και μετά αισθάνεσαι άσχημα γι' αυτό;

Περνάς τακτικά φάσεις "αυστηρής δίαιτας" ακολουθούμενες από φάσεις "υπερφαγίας";


Συχνά συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που μας περιγράφουν τέτοιου είδους συναισθήματα και συμπεριφορές γύρω από την κατανάλωση φαγητού. Συνήθως απευθύνονται σε εμάς με στόχο την απώλεια βάρους ενώ η πραγματική "ρίζα" βρίσκεται σε κάτι πολύ βαθύτερο, που δεν είναι άλλο από τη διαταραγμένη σχέση τους με το φαγητό.

Κάτι τέτοιο παρατηρούμε ειδικά σε περιόδους μετά από γιορτές ή μετά από μεγάλη περίοδο διακοπών (π.χ. καλοκαίρι), όπου όπως είναι φυσιολογικό έχει προηγηθεί μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού από τη συνηθισμένη.


Κάθε βήμα της παρακάτω εικόνας είναι μια συνήθης "πρακτική-απάντηση" στην προσπάθεια "εξισορρόπησης" και στόχος μας είναι μαζί να αλλάξουμε αυτό το σκεπτικό βήμα-βήμα, ξεκινώντας από την αρχή.


-Δηλαδή διαχειρίζεται;

-Φυσικά!

Όπως εμείς λέμε, μπορεί να μην είναι το ίδιο σύντομος, αλλά είναι ασύγκριτα ουσιαστικός και μόνιμος, ο δρόμος που παίρνεις αν επιλέξεις να αντιμετωπίσεις κατάμουτρα το "πρόβλημα" (συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό και το σώμα μου) και όχι το αποτέλεσμα που αυτό επιφέρει (σωματικό βάρος και λίπος).

Αν λοιπόν μετά τα Χριστούγεννα έχεις "πιάσει" τον εαυτό σου να κάνει κάποια από τις παραπάνω σκέψεις, ή νιώθεις ότι η προσπάθειά σου για επαναφορά είναι μάταιη, τότε όσα διαβάσεις παρακάτω ίσως σε ενδιαφέρουν.


Σημειώνεις;



Τα δύο σημεία κλειδιά του παραπάνω κύκλου είναι το να αποφύγεις:


  1. Να ακολουθείς ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο.

Αυτή ακριβώς η περιοριστική συμπεριφορά και η λογική "άσπρου-μαύρου" δηλαδή "τα κάνω όλα τέλεια ή τα κάνω όλα μαντάρα", είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορείς να διαχειριστείς σωστά την ποσότητα του φαγητού. Ακόμη κι τις πρώτες μέρες του Γενάρη "συμμορφωθείς" με αυστηρούς κανόνες, αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αφού η προσπάθεια που απαιτείται για να το διατηρήσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν έχει το μεγάλο όφελος που πιστεύεις.

Αντ' αυτού:

  • Δοκίμασε πιο ήπιες και αποτελεσματικές πρακτικές που ίσως έχουν λειτουργήσει για εσένα στο παρελθόν.

  • Κάνε μικρότερα βήματα που μπορείς να τα διατηρήσεις για περισσότερο καιρό και θέσε μικρούς στόχους.

  • Σκέψου το λόγο που θέλεις να είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου αλλά και το που θα σε ωφελήσει αυτό.

  • Αν μια μέρα σου δεν πάει όπως στόχευες, συνέχισε την επόμενη κανονικά χωρίς να θεωρήσεις ότι η προσπάθειά σου χάλασε.


  1. Να πιστεύεις πως το φαγητό θα σε βοηθήσει να λύσεις συναισθηματικά ζητήματα.

Τα συναισθήματά σου μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του φαγητού σου, με αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος και θλίψη να σε στρέφουν σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, ενώ θετικά συναισθήματα να σε στρέφουν σε πιο ισορροπημένες επιλογές που μακροπρόθεσμα προάγουν την ευεξία και την υγεία.

Αντ' αυτού:

  • Άκουσε τα φυσιολογικά σήματα του σώματός σου για να καταλαβαίνεις πότε το σώμα σου πραγματικά χρειάζεται φαγητό (γουργουρητό, ατονία, εκνευρισμός) και απάντησε μόνο σε αυτά.

  • Όταν νιώθεις ότι πρόκειται να καταναλώσεις κάτι χωρίς να πεινάς, απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι ευχάριστο όπως ένα ντουζ ή μια βόλτα.

  • Σταμάτησε την κατανάλωση φαγητού όταν νιώθεις πραγματικά κορεσμό, χωρίς να υπερβάλλεις στην ποσότητα.




Η ανάγκη να χάσεις βάρος μπορεί να μοιάζει το σημαντικότερο πράγμα για εσένα αυτή τη στιγμή, η αλήθεια όμως είναι πως αν δεν εστιάσεις στο πώς τρως, ο φαύλος κύκλος της υπερφαγίας δύσκολα θα διακοπεί.

Και κάπου εδώ είναι που "το να αγαπήσουμε τον εαυτό μας σε βάθος γίνεται αυτομάτως αναγκαίο".


Η ομάδα μας,

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commenti


bottom of page