Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να παραπονιέται για κούραση, εξάντληση ή αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας;
(Μεταξύ μας; Όλοι μας!)
Πλέον, ακόμα και για ευχάριστα πράγματα ή γεγονότα, η διάθεσή μας δεν είναι και η καλύτερη, πολύ απλά γιατί η κούραση παίρνει τα ινία και σχεδόν καθορίζει τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας.
-Από που μπορεί να πηγάζει αυτό και για πόσο θα το αφήσουμε να συμβαίνει;
-Να νιώθουμε καταβολή και ατονία μπροστά στις απαιτήσεις γύρω μας;
Το σίγουρο είναι ότι οφείλουμε στον εαυτό μας να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση, πριν γίνει καθημερινότητα και κτήμα μας.
Και πώς σου έχω πει ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σε κάθε περίπτωση;
Μόνο ψάχνοντας σε βάθος το "πρόβλημα" και κατανοώντας κάθε μέρος και σπιθαμή του.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εξηγήσουμε την κούραση και τις διάφορες εκδοχές της:
"Η κούραση δεν είναι απλώς μια αίσθηση, αλλά περισσότερο μια φυσιολογική κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα. Έτσι, όταν υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε παρατεταμένη προσπάθεια ή πίεση, μπορεί να καταλήξει σε κόπωση. Αυτή εκδηλώνεται ως αίσθημα εξάντλησης ή μειωμένης ενέργειας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αντίδραση του σώματος που υποδηλώνει την ανάγκη για ξεκούραση και ανάκαμψη."
Ας μιλήσουμε πιο χειροπιαστά και ας την εντοπίσουμε στην καθημερινότητά μας και σε μικρές, συχνά παραβλέψιμες συμπεριφορές μας:
Όταν αισθανόμαστε αγανακτισμένοι και παράλληλα γεμάτοι άγχος, πιστεύουμε εύκολα ότι μια κατάσταση μπορεί να μας συντρίψει και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαχείρισή της. Είναι φυσικό να νιώθουμε έτσι σε δύσκολες φάσεις της ζωής μας, αρκεί να ιεραρχήσουμε τις υποχρεώσεις μας σωστά και να εστιάζουμε σε ένα βήμα κάθε φορά.
Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική. Κάνε κάτι που σε χαλαρώνει και σε ευχαριστεί. Μικρά πράγματα μέσα στη μέρα όπως ένα ζεστό μπάνιο, μία βόλτα στη φύση ή λίγη μουσική που σου αρέσει μπορεί να κάνουν τη διαφορά και δεν πρέπει να τα υποτιμάς.
Κι όμως, πάλι η ενυδάτωση είναι ένα από τα κλειδιά! Κι όμως, όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες εντείνουν το άγχος. Η καλή ενυδάτωση είναι βασικό στοιχείο για την ευεξία σώματος και νου και ακολούθως για την καλύτερη διαχείριση του στρες.
Η έλλειψη συγκέντρωσης και η κόπωση αλληλοενισχύονται. Όταν είσαι αγχωμένος το μυαλό σου τρέχει από σκέψη σε σκέψη, δυσκολεύοντας την επικέντρωση σε μία εργασία, οπότε τελικά και η ίδια η εργασία γίνεται αυτόματα πιο χρονοβόρα και κουραστική. Κάνε ένα σύντομο διάλειμμα και σίγουρα θα επανέλθεις με περισσότερη προσοχή.
Περιόρισε τον υπερπρογραμματισμό. Βάλε προτεραιότητες, πες «όχι» σε ό,τι δεν σε καλύπτει/δεν προλαβαίνεις/δεν σε γεμίζει και άφησε μερικά κενά (=ανάσες) στο πρόγραμμά σου. Διαχειρίσου καλύτερα το χρόνο σου και θέσε όρια, γιατί μόνο τότε θα τα σεβαστούν και οι υπόλοιποι.
Μη μένεις στάσιμος. Καθόρισε νέους στόχους που σε ενθουσιάζουν και αναζήτησε νέες προκλήσεις που θα σε κινητοποιήσουν. Πρόσθεσε νέες δραστηριότητες ή χόμπι που σε ευχαριστούν. Μικρές αλλαγές στη ρουτίνα θα ανανεώσουν σίγουρα την καθημερινότητά σου.
Κοιμήσου επαρκώς! Ο άστατος ύπνος και η κόπωση που επιφέρει δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την παραγωγικότητά μας. Καθιέρωσε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, δημιούργησε ένα ήρεμο περιβάλλον, περιόρισε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ και υιοθέτησε χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο.
Η συνύπαρξη νευρικότητας, ανησυχίας και άγχους δημιουργούν μια αίσθηση συνεχούς εξάντλησης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, χωρίς καταπίεση και να μας δώσουμε χώρο να αποβάλλουμε τα αρνητικά και να προσελκύσουμε περισσότερα θετικά.
Η έλλειψη ορίων δεν αφήνει περιθώρια για απαραίτητη ανάπαυση, χαλάρωση και ανανέωση που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό. Είναι σημαντικό να μην υπερφορτωνόμαστε με ευθύνες, να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να θέτουμε σαφή όρια διαθεσιμότητας ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ρήξη με ανθρώπους και καταστάσεις που τα υπερβαίνουν.
Η ασταθής διατροφή και η παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε αίσθηση νωθρότητας και χαμηλής ενέργειας. Εστίασε σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προσπάθησε να διατηρείς τακτικά γεύματα, μείωσε την κατανάλωση της ζάχαρης και περιόρισε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις τη μέγιστη δυνατή ενέργεια, τουλάχιστον από τη διατροφή σου.
Ο αποσυντονισμός για οποιοδήποτε λόγο του σώματος ή του μυαλού (ορμονική διαταραχή, αλλαγή περιβάλλοντος, απώλεια αγαπημένου προσώπου), μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απαισιοδοξία για το μέλλον και την κλιμάκωση της κούρασης που ήδη νιώθουμε.
Η υπερευαισθησία, είτε πνευματική είτε σωματική, οδηγεί το σώμα και το μυαλό μας σε μια διαρκή δραστηριότητα, εξαντλώντας τα ενεργειακά αποθέματα μας. Είναι σημαντικό να βάζουμε από νωρίς γερά θεμέλια, ψυχικά και σωματικά, για να μπορούμε στο μέλλον να ανταπεξέλθουμε σε ανάγκες που δεν είχαμε προβλέψει ή θεωρούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.
Η κατανόηση των αιτιών που μπορεί να μας κουράζουν, είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ενέργειας και της ηρεμίας μας.
Εσύ ακόμη να βρεις τη ρίζα;
Η ομάδα μας.
Comments