30 γρ. τυρί: Τι γράφει ο διατροφολόγος και τι εννοεί #change_eat
- Ήλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη
- 18 Σεπ 2023
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ και αριάνι.. αλλά και τόσα ακόμα που αναμφίβολα έχεις και έχω στη ζωή μου σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι "φίλοι" του γάλακτος και δεν χρειάζεται να είναι. Από την άλλη, σίγουρα θα συναντήσεις ανθρώπους που, αν και ενήλικες, δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ένα ποτήρι γάλα το πρωί ή χωρίς το βραδινό τους γιαούρτι. Το σίγουρο είναι ότι με τόσες εναλλακτικές, είναι σχεδόν αδύνατο να μη βρεις ένα προϊόν που ταιριάζει στις γεύσεις και τις προτιμήσεις σου.
Έτσι, μπορείς να έχεις όλα αυτά τα οφέλη που σου χαρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων και παράλληλα να απολαμβάνεις πραγματικά το γεύμα ή σνακ που επιλέγεις να τα προσθέσεις.
Για ποια οφέλη όμως μιλάμε;
Ίσως αντιληφθούμε τη διατροφική αξία των προϊόντων αυτών, αν σκεφτούμε ότι το μητρικό γάλα αποτελεί τη μοναδική τροφή για τα βρέφη τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επομένως, δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο που καταλαμβάνουν αυτή τη θέση στην καθημερινή διατροφή ακόμα και των ενήλικων ατόμων και που η κατανάλωσή τους προτείνεται σε 3 μερίδες ημερησίως.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η κατανάλωσή τους μπορεί να προάγει:
Την υγεία των οστών για τη σωστή ανάπτυξη και συντήρησή τους, χάρη στην περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει φανεί πως η τακτική μακροχρόνια κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει τα οστά από την εμφάνιση οστεοπόρωσης, ακριβώς λόγω της επάρκειας στα παραπάνω μεταλλικά στοιχεία.
Την υγεία των δοντιών, όπου και πάλι τα παραπάνω μέταλλα έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τη φθορά και κάνουν τα δόντια λιγότερο επιρρεπή σε ραγίσματα ή θραύσεις, ακόμα όταν η στοματική υγεία χρήζει βελτίωσης.
Την ενυδάτωση του σώματος, λόγω της περιεκτικότητάς τους και ιδιαίτερα του γάλακτος, σε νερό. Έτσι, όχι μόνο συμβάλλουν στη βελτίωση του ποσοστού ενυδάτωσης, αλλά και στην κάλυψη των απαραίτητων για τις φυσιολογικές λειτουργίες θρεπτικών συστατικών.
Και γιατί θα ήμασταν εδώ, αν όχι για να σου δώσουμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές να τα καταναλώσεις στην ιδανική ποσότητα-μερίδα για εσένα ανάλογα με το είδος τους; Μην ξεχνάς ότι η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά είναι κυρίως ο γνώμονας που καθορίζει τη συνιστώμενη ποσότητα, άρα αυτό που σου λείπει μάλλον είναι η γνώση της μερίδας:
Ε τότε πάμε για γνώση;

Τρόποι για να τα καταναλώσεις σίγουρα υπάρχουν! Και όταν το λαδερό ή το όσπριο προτείνεται να το συνοδεύσεις με ένα γαλακτοκομικό, ή όταν ο χυμός μπορεί εύκολα να γίνει smoothie με μεγαλύτερη ποσότητα σε πρωτεΐνη για να είναι πιο χορταστικός, ε τότε κρίμα δεν είναι να μην ξέρεις όλες τις επιλογές σου; Άλλωστε, δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα διαθέσιμα, αρκεί οι εναλλακτικές σου να φτάνουν για να καλύψουν τα σνακ της εβδομάδας.
Μπορείς ακόμη να τα προσθέσεις σε σάλτσες για μακαρόνια, σε dressings για σαλάτες ή κρεατικά, ακόμη και να συνοδεύσεις τα φρούτα σου στα ενδιάμεσα σνακ.
Εσύ πώς τα επιλέγεις;
Η ομάδα μας
Commenti